Asansör Sempozyumu Kapılarını Dokuzuncu Kez Açtı

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubeleri yürütücülüğünde düzenlenen Asansör Sempozyumu ve Sergisi 18-20 Ekim 2018’de İzmir MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sempozyuma asansör sektörünün ilgisi oldukça yoğunken, sergilenen yeni teknolojiler ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Bu yıl dokuzuncu kez kapılarını açan Asansör Sempozyumu ve Sergisi, MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde renkli bir açılış yaparak, MMO İzmir Şubesi Ritim Topluluğu’nun gösterisine yer verdi. Bu gösterinin ardından geçilen açılış konuşmalarının ilkini MMO İzmir Şubesi Başkanı Yüksel Yaşartekin yaptı.

Yüksel Yaşartekin konuşmasına, sempozyumu hazırlık sürecine ve programına ilişkin bilgi vererek başladı.  Yaşartekin, "Sempozyumumuzda, öncelikle ülkemizde ve dünyada yaşanan teknolojik gelişmeleri irdeleyerek, yasal düzenlemelerin ve standartların etkilerini tartışmayı hedefliyoruz. Bu etkinlik ile ülkemizde sayısı 800 bini aşan asansörlere ilişkin, ilgili sektörde üretim ve üretim sonrası süreçlerde yaşanan sorunlar ve bunların çözüm önerileri ortaya konulacaktır" dedi.

UĞURLU: “Asansörlerin yılda bir kere Elektrik Mühendisleri tarafından denetlenmeli”

Yaşartekin'in ardından söz alan EMO İzmir Şubesi Başkanı Şebnem Seçkin Uğurlu, konuşmasında, gelişmiş bir teknoloji için Ar-GE’ye vurgu yaparak buna uyumlu bir sektörel çalışma disiplini geliştirilmesi üzerinde durdu. Uğurlu aynı zamanda asansör periyodik kontrollerinde elektrik alanındaki eksikleri değinerek; A Tipi muayene kuruluşları arasında Elektrik Mühendisleri’ Odası’nın da yer alması gerekliğini savundu: “Tasarımı, imalatı, işletme ve bakımı, periyodik kontrolü dahil tüm süreçlerde asansörler Elektrik Mühendisliğine gereksinim duyan bir uzmanlık alanıdır. Kullanım hatalarından ve harici müdahalelerden meydana gelebilecek tehlikelerin önlenmesi için asansörlerin en az yılda bir kere Elektrik Mühendisleri tarafından denetlenmesi gerekir. “ dedi.

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener de, Makina Mühendisleri Odası'nın, iletim teknolojileri kapsamındaki asansörlere ilişkin iyileştirici ve geliştirici çalışmalar yapmayı önemli görevlerinden biri olarak gördüğünü ifade etti.  Yener: "Asansörlerin tasarımı, imalatı, montajı, bakım ve periyodik kontrolünü kapsayan süreç, bilimsel-teknik gerekliliklerce belirlenmiş mühendislik hizmetlerine ait bir alandır. Bu hizmetlerin özel eğitim almış, yeterliliği odalarca belgelendirilmiş mühendislerce yürütülmesi oldukça önemlidir" dedi.

EMO Yönetim Kurulu Başkanı Gazi İpek, asansör alanında kamusal denetimin zorunlu olduğuna dikkat çekti. İpek, "Mühendislik alanlarındaki denetimsizlik hem hizmet üretimini gerçekleştirenlerin hem de üretilen hizmetten yararlanan insanların can ve mal güvenliklerinin tehlikeye atılması anlamına gelmektedir. Ancak bu süreç mühendisleri dışlayan şirketleşmelere açılmıştır" diye konuştu.

KORKMAZ: “Ar-Ge çalışmalarına ve yerli üretime daha fazla önem verilmesi gerekiyor”

Açılışın son konuşmasını TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Korkmaz yaptı. Korkmaz sözlerine;  “25 yıldır bu etkinliği sabırla inançla düzenleyen Makina ve Elektrik Odaları İzmir Şubelerine ve etkinliğe emeği geçen herkese” teşekkür ederek başladı. “Sektörün tüm paydaşlarının bir araya gelerek, yaşanan sorunları sempozyum aracılığı ile konuşuyor ve tartışıyor olmasının önemini de değinen Korkmaz; Ar-Ge çalışmalarına ve yerli üretime daha fazla önem verilmesi gerektiğine dikkat çekti.