Asansör Kumanda Uzmanı "Mik - El"

MİK-EL Kimdir?

Mik-El Elektronik kurulduğu 1988 yılından itibaren elektronik asansör kumanda sistemleri üretimi alanında faaliyet göstermektedir. O yıllarda asansörlerde elektromekanik diye tabir edilen röleli sistemler (panolar) kullanılıyordu. Elektronik kumanda sistemleri daha yeni yeni kullanılmaya başlanıyordu. Mik-El, Türkiye’de elektronik asansör kumanda sistemlerinin seri üretimine başlayan ilk şirket olarak sektördeki yerini aldı ve bu sistemlerin pazarda yaygınlaşması için oldukça yoğun bir çaba sarf etti.

Sektörde İlkleri Neler?

Mik-El, 2000 yılına kadar asansör kumanda sistemleri üzerindeki çalışmalarını sürdürdü. Müşterilerinin farklı beklentilerini karşılayabilmek için çeşitli asansör kumanda sistemleri ile kendini geliştirdi. Hız kontrollü sistemlerin yaygınlaşmasıyla birlikte, 2000 yılından itibaren Japon Yaskawa firmasıyla iş birliğine başladı ve uzun yıllar bu birlikteliği başarılı bir şekilde devam ettirdi. Ancak zaman içerisinde uzak doğudan gelen ürünlerin artmasıyla birlikte, kendi sürücüsünü üretmeye karar verdi. 2012 yılında MD-2012 isimli sürücüsünü piyasaya çıkarttı. Ve çok geçmeden 2015 yılında da yine Türkiye’de bir ilk olan STO (Safe-Torque-Off) özelliği sayesinde motor kontaktörlerini ortadan kaldıran sürücüyü tasarladı. 2019 yılı itibariyle de, yine motor kontaktörü gerektirmeyen EN81-20 uyumlu U-STO tümleşik asansör kumanda ünitesinin satışına başladı.

Öne Çıkan Sistemleri ?

Mik-El’in üretimini ve satışını yaptığı ana ürün gruplarını şöyle sıralayabiliriz; Tümleşik Asansör Kumanda Üniteleri, Asansör Kumanda Sistemleri, Asansöre Özel Hız Kontrol Cihazları, Asansör Kumanda Panoları, Seri Haberleşmeli Kat ve Kabin Butonyerleri, Hazır Tesisatlı Sistemler (pano, butonyerler, kapı kontakları ve diğer elektrik tesisatı), UV-C ışığı ile dezenfeksiyon kontrol modülleri.

İhracatta Mik- El ?

Pandemi sürecine rağmen 2020 yılında 30 farklı ülkede ihracat yaptı. Ekim ayı sonundaki durumuna bakıldığında, toplam cirosunun %40’ından fazlasını ihracattan elde ederek kapatacağını gösteriyor. Bununla birlikte, 2021 yılı için yeni pazarlar arayışını sürdürüyor.

Son Teknolojisi / Yeni Ürünü; UV-DCM

Mik-El; Kovid-19 salgının ülkemizi etkilemeye başlamasıyla birlikte, pandemi sürecinde asansör kabinlerini virüs, bakteri ve diğer zararlı mikroorganizmalardan UV-C ışığıyla temizleyecek bir ürün üzerinde çalışmaya başladı. Ar-Ge bölümünün yoğun çalışmasıyla 2 ay gibi kısa bir sürede ürünü satışa hazır hale getiren Mik-el, Haziran 2020 itibariyle de satışına başladı.

UV-DCM Nasıl Çalışır?

UV-DCM isimli ürün, UVC lambanın kontrollü ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayan bir kontrol modülüdür. UVC lambanın kabinde yolcu yokken ve kapı kapalıyken ışımasına izin veriyor. Lambayı enerjilendiren kontakların yapışarak, lambanın sürekli yanık kalmasına karşı da önlemi bulunuyor. Ayrıca her ihtimale karşı lambanın armatüründe de hareket sensörü var. Lambanın bakış açısında bir canlı hareket ederse, lambanın sönmesini sağlıyor.

Aralık 2020 itibariyle ise aynı ürünün asansörde yolcu varken de havayı sirküle ederek temizlemeye devam eden fanlı tipini hizmete sunuyor. Bu ürün asansör kabininde yolcu yokken de UV-C ışıkla temizlik yapmaya devam edebiliyor.

Üründe öne çıkan özelliklerden bir tanesi de kullanılan lambanın 254 nm dalga boyunda ışık saçıyor olması. Bu özellik sayesinde lambanın ışık verdiği yerdeki havanın 'ozon-free' olarak kalmasını sağlanıyor. 185 nm'de ışık saçan lambalar da var ancak bu lambalar ortamdaki oksijeni kısa süreliğine de olsa solunması sakıncalı olan ozona dönüştürüyorlar. Bu lambalar ancak insan/canlı bulunmayan ortamların temizliği için kullanılabilir.