Asansör Güvenlik Komponentlerinde Testler Başladı

Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) asansör güvenlik komponentleri grubunda testlere başlayan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Merkezi bünyesinde kurulan “Asansör Güvenlik Ekipmanları Test ve Geliştirme Merkezi”ni yerinde inceledi.

TASFED Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Atik, test merkezi sayesinde yerli asansör sanayisinin uluslararası piyasada güç kazanacağına vurgu yaptı.

Atik, incelemelerde bulunduğu test merkeziyle ilgili olarak, “Bakanlığımız ve BTSO-MESYEB işbirliğinde kurulan ‘Asansör Güvenlik Ekipmanları Test ve Geliştirme Merkezi’nde sanayicilerimizin önemli bir ihtiyacı karşılanmış olacak. BTSO’yu bu proje dolayısıyla tebrik ediyorum” dedi.

ASANSÖR SANAYİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM

Başkan Atik, asansör teknolojilerinin geliştirilmesi için önemli bir adım atıldığına vurgu yaparken yerli asansör sanayinin gelişimine de dikkat çekti. “Yerli asansör sanayimizin büyümesi ve güçlenmesi için engel yok. Asansör Güvenlik Ekipmanları Test ve Geliştirme Merkezi’nin uluslararası asansör piyasasında daha güçlü konuma gelmemiz için önemli katkılar sunacağına inanıyorum” diye konuştu.

KARAKÖK: ASANSÖR SEKTÖRÜNE DEĞER KATACAĞIZ 

BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, TÜRKAK tarafından akredite edilen laboratuvarda asansör güvenlik komponentleri grubunda testlerin yapılmaya başlandığını bildirdi ve test sürecine ilişkin önemli bilgiler paylaştı. Karakök, ülke genelinde sınav ve belgelendirme hizmeti verdiklerini anımsatarak, “Merkezimiz, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri kapsamında hizmet veriyor. Merkezimizde şu anda testler yapılmaya başladı. Buradaki kapsamlı altyapıyı sektör temsilcilerimizle birlikte daha da geliştirmek istiyoruz. Sadece test yapıp rapor hazırlamayı değil, asansör sektörüne değer katmayı hedefliyoruz. Asansör MYK belgelendirmesinin yapıldığı, enerji verimliliği laboratuvarının olduğu ve asansör komponentlerin test edildiği Türkiye’de ilk ve tek olan bu merkeze TASFED’in de katkılarını bekliyoruz” dedi.  

TESTLERDE ŞEFFAFLIK ÖN PLANDA

Asansör Güvenlik Ekipmanları Test ve Geliştirme Merkezi’nde gerçekleştirilen testlerde şeffaflık ön planda. Ürün numunesi test merkezine geldiği andan itibaren kamera kaydı ile takip edilebiliyor. Aynı zamanda üretici firmanın test sürecine katılımına da izin veriliyor.

Yetkililer testlerle ilgili detayları HABER ASANSÖRÜ dergisine anlattı. Test aşamasına son derece özen gösterilen merkezde, yapılan testlerle ilgili bilgi havuzu oluşturuluyor.

EKSİKLİKLER RAPORLANIYOR

Test sürecine alınan numuneye ait kullanım kılavuzunun dikkatle okunarak ürün montajının yapıldığı merkezde, görülen tüm eksiklikler raporlanarak Bakanlıkta ilgili birimlere teslim ediliyor.

TESTLERE İTİRAZ MÜMKÜN

Merkezde yapılan test sonuçlarına üreticinin itiraz hakkı da bulunuyor. İtiraz üzerine ikinci numunenin test aşamasına geçiliyor, ancak test sonucu değişmez ve tekrar aynı uygunsuzluklar saptanırsa, ikinci test için de aynı ücret alınıyor. Firmanın itirazının haklı bulunması durumunda ise ikinci numunenin test ücreti talep edilmiyor. 

TEST ÜCRETLERİ 9 BİN TL İLE 17 BİN TL ARASI

Her biri kendi başına bir maliyet gerektiren bu testlerin ücretleri de sektör tarafından en çok merak edilen konulardan birisi. Merkezde fren testini 17 bin, tampon testini 9 bin, regülatör testini ise 9 bin TL’ye yaptırmak mümkün.

BELGELENDİRME SÜRECİNE DİKKAT EDİLMELİ

Alınan bilgilere göre, test sürecine giren ürünlerle ilgili tüm teknik dosyalar detaylarıyla inceleniyor. Bu noktada öne çıkan başlıklardan birisi belgelendirme süreci. Test edilen ürünün belgelendirme firması tarafından doğru belgelendirilmesi önemki kriterler arasında yer alıyor. 

DÜNYACA ÜNLÜ MARKALARIN ÜRÜNLERİ DE TEST EDİLDİ

Ürünlerin güvenirliliği üzerine yapılan çalışmaların çelişkiden uzak olmasına son derece özen gösteren MESYEB, yerli-yabancı ürünler arasında veri analizi için de ön çalışma yaptı.

Yerli ve yabancı ürünlerin kıyaslanması için zemin hazırlayan merkezde, satın alma yöntemi ile dünyaca ünlü markalara ait frenler de test sürecinden geçirildi. Edinilen bilgiye göre, Ticaret Bakanlığı yabancı markalara ait ürünlerin de bu merkezde test edilebilmesi bir çalışma yürütüyor. 

UR-GE PROJESİ BAŞLADI

BTSO Makine Konseyi Başkanı Cem Bozdağ, BTSO’nun asansör sektörüne yönelik girişimleri hakkında bilgi verdi ve Ticaret Bakanlığı’nın da desteklediği Ur-Ge projesi yürüttüklerini bildirdi.

Ur-Ge projesinde 28 firmanın yer aldığını bildiren Bozdağ, projede pandemi nedeni ile aksaklıklar yaşandığına dikkat çekti, “Pandeminin azalması ile birlikte Ur-Ge projemizi daha aktif değerlendirip, sektör temsilcilerimizin yurt dışı fuar ve B2B etkinliklere katılımını hızlandıracağız” diye konuştu.

Ur-Ge projesinde firmaların ihtiyaç analizinin hazırlanarak eğitim programının başladığına dikkat çeken Bozdağ, ilk eğitimin konusunun “kümelenme” olduğunu vurguladı ve “Firmalarımıza aslında rakip değil meslektaş olduklarını ve kümelenmenin ne gibi faydalar getireceğini anlatmamız gerekiyordu” dedi.

BUTGEM VE İŞKUR İŞBİRLİĞİNDE NİTELİKLİ PERSONEL

Sektörde nitelikli iş gücü konusunda yaşanan sıkıntıları göz önünde bulundurduklarını bildiren Bozdağ, bu konuda yürüttükleri çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

BTSO çatısı altında faaliyet gösteren Bursa Tasarım ve Teknoloji Geliştirme Merkezi (BUTGEM) ile İŞKUR’un ortak bir program başlattıklarını açıklayan Bozdağ, İŞKUR’da iş arayanların BUTGEM’de eğitime katılacağını ve sektördeki nitelikli personel açığının bu yolla kapatılmasının hedeflendiğine dikkat çekti.